Probabil deja ţi-am spus de extrem de multe ori că e esenţial să te iubeşti. Dacă nu ai reuşit deja , te întreb azi ”ce te împiedica să te iubeşti?”

‘’Să te iubeşti pe tine este începutul unei lungi romanţe pe viaţă.’’ Oscar Wilde

Cum să te iubeşti pe tine aşa cum eşti, te întrebi probabil  încă o dată? Este dragostea de sine narcisică, iluzorie? De ce ar trebui să te deranjezi să ajungi în locul iubirii de sine? De ce această iubire de sine, deşi pare un concept atât de simplu, rămâne atât de dificil? E greşit termenul de iubire de sine sau importanţa conceptelor acceptare de sine, încredere în sine şi pace interioară? Cu tot advertisingul din zilele noastre, văd tot mai multe femei  care se urăsc, fie că vorbim despre modul în care arăta, sau ceea ce fac, sau ce se întâmplă în vieţile lor. Cum poţi să trăieşti într-o lume care te bombardează cu  imagini conflictuale şi  totuşi să te priveşti în oglindă  încrezătoare că toţi suntem  frumoase manifestări ale unui univers perfect?

Şi totuşi stau şi mă întreb dacă într-adevăr putem să stabilim că această ură de sine îşi are rădăcinile în influenţele exterioare create de lumea întreagă sau e vorba mai mult despre o perspectivă personală, aşadar influenţele interne te conduc spre acest sentiment? Acest sentiment de ură de sine este un aspect  prea des întâlnit la oameni în zilele noastre. Este trist pentru că aceasta reprezintă eroziunea sufletului. Dacă cineva devine expert în ura de sine, devine extrem de creativ în a găsi metode prin care să se tortureze. Seminţele acestui sentiment se găsesc în  experimentarea ruşinii,  umilinţa şi  o sensibilitate excesivă  la vinovăţie. Să înlături  aceasta ură de sine devine ceva imposibil de atins pentru că scopul acesteia ar fi perfecţiunea, ca niciodată să nu dai greş. Adevărul este  că e nevoie să înţelegem că soluţia este să  acceptăm atât părţile bune din noi cât şi părţile pe care le percepem drept negative. Cu toţii avem o parte întunecată şi adevărul la care e necesar să ajungem este că niciodată nu vom putea scăpa de această parte din noi.

Totul în această lume are  un opus şi acest lucru nu este rău.  Suntem fiinţe imperfecte şi totodată complete. Nu poţi conştientiza ce e potrivit pentru tine până nu ai fost de ambele tabere.Ura de sine este evident prezentă în fiecare persoană de pe această planetă. O afirmaţie îndrăzneaţă însă este adevărată. La un anumit moment sau altul fiecare experimentează  lipsa acceptării de sine, lipsa iubirii de sine. Sentimentul că nu meriţi însoţeşte tiparele urii de sine. Acesta ne împiedică să ne simţim iubite de către ceilalţi. Suntem blocate în această credinţă că nu merităm .  Facem exerciţii, ţinem diete, ne construim cariere şi încercăm să atingem faimă şi puterea. Ne machiem, ne parfumam, şi încercăm să ascundem de ceilalţi  persoanele imperfecte ce credem că se ascund în noi. Căutam iubit după iubit, încercând să ne simţim iubite, speciale şi valoroase. Consumăm alcool, droguri şi alte substanţe în încercarea  de a înlătura durerea  care adânc în interiorul nostru se odihneşte şi ne şopteşte că nu merităm.

Mă iubeşti, mă iubeşti, mă iubeşti? Atunci de ce eu nu o pot simţi? Cum ai putea când în tine trăieşte un demon care îţi spune mereu că nu meriţi asta? Cum poţi  să vindeci acest demon?

Vindecarea

Antidotul urii de sine  nu este dragostea de sine. Nu poţi pur şi simplu să alegi dragostea de sine. Nu poţi sări direct la acceptarea de sine. Nu contează cât de mult îţi vei schimba atitudinea şi credinţele,  nu e suficient. Întotdeauna  vei păstra ascuns undeva  acest sentiment care îţi va sabota viaţa.Esenţa emoţională  are nevoie să fie exprimată în  moduri emoţionale. De aceea îţi spun că plânsul este una dintre cele mai puternice metode.Dragostea de sine nu este antidotul ci este rezultatul, acel punct al evoluţiei care vine natural după ce procesul de vindecare a avut loc.Mintea are un rol important în vindecarea urii de sine însă nu e suficient. E necesar să stabileşti intenţia  de a te vindeca şi aceasta se naşte în mintea ta. Când în mod intenţionat  decizi să te îndrăgosteşti de tine în mod conştient  creezi mediul pentru a te schimba. Însă vindecarea  înseamnă să îţi declari  dorinţa şi  intenţia iar apoi  să mergi adânc în sentimentele tale şi să le permiţi să plângă  de câte ori au nevoie pe tot drumul spre vindecare. Mintea este cea care poartă intenţia ta de dragoste de sine şi acest lucru înseamnă iubirea pentru toate dimensiunile sinelui tău. Acest lucru înseamnă să-ţi dai voie sentimentelor să se exprime, de câte ori au nevoie, atât de mult cât au nevoie, şi atât de profund cât au nevoie. Mintea ascultă. Mintea acceptă. Mintea aşteaptă ca sentimentele să se transforme şi  să se schimbe de la sine. Mintea nu îţi poate dicta  când acest lucru se va întâmpla  şi cât timp îţi va lua.  Şi e în regulă draga mea. Mintea doar îţi creează spaţiul pentru ca acest lucru să se întâmple. Ca şi manager de scenă,  conştiinţa ta  dă tonul, lumina, culorile. Şi apoi se retrage lăsând sentimentele  să intre în scenă şi să împărtăşească  durerea, experienţele şi amintirile.

De ce e atât de greu să te vindeci?

Ura de sine este  unul dintre cele mai dificile tipare  cu care ne luptăm.  Să ajungem să dăm ochii cu noi înşine  şi cu cele mai  dificile  sentimente care  necesită exprimate pentru  a ne vindeca. Ea ne încurajează să  evităm să simţim acele sentimente dureroase pe care le purtăm. Avem impresia că nu vom supravieţui dacă le vom da voie să vină la suprafaţă.  Scopul ei ascuns este să împiedice acest lucru să se întâmple. Cu cât practicăm această ură de sine cu atât  simţim mai puţin.

Cum ne vindecăm?

Primul pas în vindecare este  să ştim că putem să trecem peste acest prag şi să supravieţuim dincolo de el. Pentru că nu am înţeles  întotdeauna cum emoţiile se vindecă, multe dintre noi nu  am avut experienţa de a permite complet  exprimarea acestora şi să vedem evoluţia  minunată care se poate întâmpla după  un plâns lung şi dureros. Până nu experimentezi acest lucru va trebui să mă crezi pe cuvânt. Emoţiile evoluează şi se vindecă.Nu-ţi fie teamă să suferi acum, să plângi atât cât ai nevoie pentru că apoi să te trezeşti o fiinţă evoluată.  Majoritatea experienţelor noastre  cu ura de sine au fost  în întregime negative.  Acest lucru înseamnă că pentru majoritatea  oamenilor,  primul pas este să treacă peste această teamă care îţi spune că dacă ajungi să trăieşti aceste emoţii dureroase, ai să mori de durere.  Acest lucru nu se va întâmpla, îţi garantez. Eu sunt vie şi ca mine, mai sunt multe persoane care au trăit aceste momente. Fiecare are propriul său moment . Eu îl numesc momentul trezirii pentru că aduce cu el  liniştea şi pacea interioară şi totodată reprezintă începutul unui nou drum, o nouă călătorie plină de bucurie şi încântare prin viaţă.

Întreruperea tiparului

La începutul călătoriei tale  este extrem de uşor să aluneci înapoi spre tiparele urii de sine şi de aceea  este important să ai la îndemână uneltele care  pot întrerupe aceste momente. Trebuie să întrerupem dialogul nostru interior negativ. Când acest tipar începe să acţioneze  şi vocea începe să îţi spună  că ai greşit sau că nu  meriţi , trebuie să găseşti acele metode pentru a opri caseta. Sigur, dacă poţi  cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să-ţi dai voie să plângi în momentul când îţi dai seama că acest  pattern este în acţiune. Dar uneori este atât de puternic încât pare imposibil de oprit. Poţi încerca următoarele lucruri:

Fă ceva diferit  decât de obicei. Sări şi dansează, pune muzică care îţi atinge sufletul. Ideea este nu să te distragi de la acest sentiment ci să întrerupi vocea critică  care rulează în spatele minţii .

Răspunde vocii.

Aceasta este una dintre cele mai bune tehnici pentru a trece peste rezistenţă. Patternul urii de sine îţi va spune: Eşti praf. Răspunde-i!  Spune-i:  Sunt minunată ,  sunt cea mai  valoroasă şi iubitoare persoană din lume! Spune-o cu voce tare şi cât mai serios cu putinţă. Ce se va întâmpla, dacă îi permiţi, sentimentul de iubire de sine va creşte. Vei simţi că îţi vine să râzi  când spui aceste lucruri “ridicole’’ despre tine. Sau poate vei simţi furie şi vocea critică va continua:  Nu, nu sunt minunată sau valoroasă, sunt praf!  Dacă poţi lăsa sentimente mai departe să vină la suprafaţă, ele vor începe să plângă fie vor plânge durerea şi dorinţa pentru iubire de sine, fie furia  urii de sine. Sau amândouă. Lasă-le să vină la suprafaţă şi plângi, atât cât ai nevoie.

Vorbeşte  cu vocea. Similar celei anterioare, această metodă te lasă să exagerezi acest pattern, să-l faci mai mare şi mai puternic, pe cât de mult îţi poţi imagina. S-ar putea să ajungi până la lacrimi. Sau te va face să râzi, şi acest lucru este perfect acceptabil. Este o metodă prin care poţi întrerupe tiparul şi să opreşti casetă să meargă din nou şi din nou cu acea voce critică.

Eliberează judecata, stabileşte-ţi obiective şi vizualizează

Vizualizează-te ca o persoană  care merită, o persoană puternică. Scrie afirmaţii şi afişează-le în locurile unde îţi petreci timpul sau ascultă-le. Făcând aceste lucruri pregăteşti scenă pentru iubirea de sine. Şi apoi asigură-te că laşi actorii să intre în scenă, permite acelei părţi din tine care simte aceste emoţii se ura de sine, acuzaţii, ruşine să  vorbească, să plângă să rememorize.

Lasă sentimentele să vină la suprafaţă:

Această ură de sine poate fi greu de exprimat. S-ar putea să te găseşti că exprimi alte emoţii până să ajungi la profunzime. S-ar putea să plângi mai întâi o teroare de supravieţuire, pentru a face loc  şi să accepţi sentimentele care vor să moară.  Sau s-ar putea să plângi pentru că ţi-e ruşine  pentru că ai acest sentimente faţă de tine, până să ajungi să plângi ura de sine. Barierele emoţionale sunt diferite pentru fiecare dintre noi. E important  să laşi uşile deschise spre ceea ce simţi.

Recâştigarea  inimii

Întotdeauna  când urmezi un val de plâns de învinovăţire şi ură de sine, mergi adânc în lacrimile suferinţei. Dacă acest lucru se întâmplă nu încerca să te opui  sau să cenzurezi ceea ce simţi în vreun fel. Doare. Ţi se rupe inima. Asta înseamnă că  unul dintre beneficiile vindecării de acest sentiment, aduce la suprafaţă mai mult din cine eşti cu adevărat.

Jocul de rol

S-ar putea să fie nevoie să foloseşti câteva tehnici de joc de rol pentru a aduce aceste sentimente la suprafaţă. Dacă încerci jocul de rol şi ceea ce obţii este un sentiment de blocaj în locul lacrimilor s-ar putea să nu fie cea mai bună metodă pentru tine. Fii conştientă că rezistenţa va fi mare pentru a ajunge la aceste sentimente. Trebuie să rămâi persistentă şi răbdătoare.

Imaginează-ţi dragostea

O metodă care funcţionează pentru mine de fiecare dată este să-ţi imaginezi dragostea. Aşa cum o vezi tu. Poate să fie o prezenta iubitoare, mama, tată, iubit, câine şi îmi imaginez cum îmi oferă  dragostea lor. Simte-i lângă tine, oferindu-ţi îmbrăţişări calde şi înţelegere, întrebându-te  cum te simţi, invitându-te să stai într-un scaun confortabil şi să-ţi pui capul pe umărul lor. Imaginându-ţi aceste lucruri s-ar putea să îţi declanşeze rapid lacrimi. Dacă eşti blocată în ura de sine, e dificil bineînţeles să îţi imaginezi aceste lucruri, dar,doar efortul  de a face acest proces îţi poate declanşa  lacrimi şi sentimente care spun: Nu merit această prezenţă iubitoare sau  Nu voi avea niciodată pe cineva să mă iubească, sau orice alte sentimente  de acest fel.Motivul pentru care te  torturezi şi te autodistrugi nu aparţine nici influenţelor exterioare nici altor persoane. Totul se întâmplă pentru că tu o urăşti pe femeia din interiorul tău. Călătoria spre a ajunge în locul iubirii este diferită pentru fiecare şi începe cu decizia de a face acest lucru.

Îndrăgosteşte-te de tine, frumoasă doamnă, porneşte în această călătorie prin care te-am ghidat pe tot parcursul acestui material. Ţine minte însă, că dincolo de intenţia  minţii tale, vei avea nevoie să vii în contact cu sentimentele tale. Ridică-te din cenuşă ca pasărea Phoenix, şi alege să trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti, pentru că o dată cu această decizie, vei descoperi în tine puterea necesară pentru a-ţi transforma viaţa. Şi ce dacă te urăşti pe tine astăzi, o dată ce ai conştientizat acest lucru, acum ai puterea şi capacitatea să schimbi asta. Alege să te deschizi pentru a primi plăcere, bucurie, încântare, pace pentru că nimeni nu e perfect şi asta e de-a dreptul perfect. Şi eu şi tu suntem atât de imperfecte şi totuşi atât de perfecte!  Şi nu ai cum să nu iubeşti asta! Redescoperă femeia autentică, încrezătoare şi completă care este ascunsă, adânc în interiorul tău şi o dată ce o faci, vei descoperi armonia vieţii.

Cu drag

Poţi să citeşti în întregime cartea Îndrăgosteşte-te de tine, în aer liber, în natură, atunci când îţi aloci timp pentru tine. Poti merge la produse si sa comanzi acum daca simti.