De-a lungul vremii am observat că există o strânsă legătură între apropierea de divinitate şi acea stare de fericire şi linişte interioară pe care cu toţii o căutam.
Trecem prin multe experienţe în viaţă şi alergăm în toate direcţiile, crezând că raţiunea este cea care până la urmă ne va împiedica să mai suferim.
Şi totuşi ne apropiem de divinitate prin inima noastră nu prin mintea noastră, deşi atunci când este pusă în slujba inimii, mintea ne ajută să ducem la capăt drumul. Intelectul nostru este un ca un sac uriaş care poate cuprinde o vastă cantitate de informaţie şi cunoştinţe însă el singur nu ne poate duce la pacea şi fericirea pe care cu toţii o căutam.
Nu întotdeauna oamenii cei mai inteligenţi sunt cei mai fericiţi, şi nu întotdeauna oamenii care au puţine cunoştinţe , sunt cei nefericiţi. Ne putem uita cu uşurinţă în lume, în jurul nostru şi vom vedea acest lucru în realitatea care ne înconjoară.
Există însă o şcoală pe care cu toţii ar trebui să o cunoaştem, şi aceea este şcoala inimii. În visul meu, o astfel de şcoală te învaţă nu doar cum să analizezi cuvintele profeţilor, înţelepţilor şi oamenilor care au rămas în istorie pentru performanţele lor ci şi cum să exprimi cele 6 virtuţi ale inimii despre care ţi-am mai vorbit, în vieţile noastre, încă din copilărie.
Putem studia toate cuvintele profeţilor şi învăţătorilor , însă dacă nu exprimam aceste virtuţi ale inimii, ce vom avea va fi doar un cap plin de concepte şi putem brava la nivel intelectual. Comportamentele rămân în mare parte legate de instinctele noastre de bază.
Mulţi oameni vorbesc despre înţelepciune în zilele noastre, despre atingerea unei stări de linişte şi bucurie interioară, însă puţini o şi trăiesc în majoritatea timpului. În timp ce scriem sau citim citate profunde, energiile noastre emoţionale rămân agitate, nesigure de expresia lor de la moment la moment şi neghidate de inteligenta voce a inimii noastre. Pentru a trece mai departe de la a vorbi şi a trăi aceste emoţii te invit să citeşti în continuare şi să începi practică.
Există o artă în exprimarea acestor 6 virtuţi dar înainte de a se putea exprima acestea au nevoie să fie ancorate în autenticitate. Aceste virtuţi nu pot fi fabricate ci ele vin din înţelegerea a cine suntem cu adevărat, din înţelegerea unei conexiuni între minte, trup şi inimă. Pentru unii oameni această conexiune necesită timp pentru a se dezvolta însă e important să începi să contemplezi şi să meditezi puţin asupra acestui ansamblu din care suntem constituiţi. Poţi să priveşti la cele 6 virtuţi: aprecierea, compasiunea, iertarea, smerenia şi curajul, că la nişte note muzicale. Dacă vei atinge aceste note simultan atunci obţii un acord, şi acest acord este iubirea divina- cea mai intala vibraţie pe care un om o poate emite şi recepţiona..
Pe măsură ce vei porni să urmezi calea inimii tale, şi astfel să-ţi urmezi scopul spiritual , vei avea nevoie să te eliberezi de câteva dorinţe subtile care îţi blochează drumul.
Poate te vei întreba de ce ar trebui să-ţi urmezi scopul spiritual şi calea inimii şi nu pot decât să-ţi răspund ca într-un fel sau altul, prin suferinţă sau prin lipsa suferinţei, cu toţii ne îndreptăm acolo. Înţelegerea acestui lucru, poate să trezească în tine o perspectivă nouă asupra vieţii şi te poate scuti de multă suferinţă. Cu siguranţă îţi doreşti să faci acest drum cu bucurie şi nu cu cu durere. De aceea îţi ofer cât mai multe informaţii despre cum poţi face acest lucru.
Eu mă aflu aici să împărtăşesc cu tine informaţia pe care o descopăr, însă nu voi putea niciodată să aplic în locul tău. Poate articolele mele vin ca o reamintire, sau poate că sunt o hrană pentru tine pe moment, dar dacă nu păşeşti pe calea exprimării celor 6 virtuţi ale inimii , vei rămâne doar un mare filozof sau intelectual fără a fi dezvoltat abilitatea de maestru al emoţiilor.
Toţi cei care au ajuns la linişte, iubire, pace, bucurie, acolo pe Insula sufletului, au pornit poate cu citirea unor informaţii , poate au primit înţelepciune prin revelaţii sau experienţe de viaţă, însă nu s-au oprit doar la a şti.
Scopul nostru în viaţă este să trăim tot ceea ce ştim în experienţa şi astfel să ajungem cea mai bună versiunea a noastră. Tu ce faci pentru asta? Oare nu ai ştiut că doar devenind tu cea mai bună versiunea a ta, poţi crea cea mai bună versiunii a realităţii tale exterioare? Cu toţii avem de ales.
Să ne întoarcem însă la acele dorinţe subtile care stau în calea a tot ceea ce încercam să obţinem. Mai mult ca sigur şi tu te întâlneşti destul de frecvent cu ele , aşa că e posibil că deja să fii simţit că ele stau în calea împlinirii tale personale.
Cele 3 dorinţe subtile
Aceste dorinţe sunt cele care ne influenţează aşteptările în câmpul dezvoltării şi evoluţiei noastre spirituale.
Dorinţa pentru recompensă imediată
Ne aflăm într-o epocă în care cu toţii căutam o scurtătură pentru a ajunge în vârf în domeniul în care activăm. Viteza este cuvântul cheie al fiecărei zile şi scopul acestei viteze este să facem totul rapid, în cât mai puţin timp, să fim mai productivi, să fim angajaţi mai buni, să fim studenţi mai buni , să fim cei mai buni în toate şi să ajungem la această performanţă cât mai repede posibil.
Ce lipseşte din această abordare însă este destinaţia. Unde te duce acceleraţia pe care apeşi? Către o maşină mai scumpă? Către o casă mai mare? Către iluminare? Către un cont bancar inepuizabil? Către o poziţie mai prestigioasa în viaţă? Către o sănătate mai bună? Sau poate doar către un stil de viaţă care pare mai uşor? Indiferent de destinaţie, noţiunea de recompensă imediata reprezintă catalizatorul prin care să ajungi acolo.
Dar dacă destinaţia este măiestria emoţiilor, căci se pare că nu toate destinaţiile de mai sus ne aduc fericirea ci mai degrabă aceasta măiestrie emoţională? Care este scurtătură care ne va duce către ea? De unde ştim când să accelerăm şi când să încetinim?
Recompensa imediata presupune următorul lucru fundamental. Către fiecare scop omenesc există fie o scară , fie un lift, şi cel mai bine este să iei liftul. Să ajungi la destinaţie a devenit mai important decât să stai să analizezi dacă scopui pe care ţi l-ai propus este cel mai bun pentru sufletul tău. Am uitat de scopul sufletului şi astfel ne-am îndepărtat şi de minunăţiile pe care acesta le aduce.
Ne plângem de lipsa de iubire, bucurie, pace, însă toate acestea nu le putem găsi decât pe calea sufletului. De câte ori te-ai oprit în drumul tău să te întrebi dacă te mai găseşti pe ea sau ai deviat spre alte căi?
Însă dacă ţi-ai dat seama că măiestria emoţională este cel mai important obiectiv pentru calea sufletului tău, te felicit. Înseamnă că ţi-ai dat seama că singura modalitate prin care poţi ajunge să îţi împlineşti scopul sufletului este să trăieşti în inimă, exprimând cele 6 virtuţi cu autenticitate şi artă şi că viteza cu care această călătorie de desfăşoară nu este de o reală importanţă. Această nevoie de viteză şi recompensa imediata nu face altceva decât să îţi hrănească ego-ul şi astfel să te îndepărteze de sine, lucru care atrage după sine foarte multe dezechilibre emoţionale.
Dorinţa pentru control:
A doua dorinţă subtilă care ne scoate de pe cursul inimii şi totodată de pe drumul fericirii este nesăţioasa dorinţa de control. Dorinţa de a controla viaţa cuiva, se naşte în noi la o vârstă fragedă şi este întreţinută de procesul de socializare. Suntem învăţaţi să ne controlăm emoţiile, mai ales băieţii. Şi pe măsură ce devenim adulţi învăţăm că prin intermediul controlului putem avea succes.
Mulţi oameni văd acest control că ultima unealtă pentru succes în orice dimensiune a vieţii, inclusiv latura spirituală. Şi totuşi controlul , în final, nu este deloc satisfăcător, pentru că întotdeauna eşti ancorat într-o luptă cu alţi oponenţi care vor la rândul lor control. Este o competiţie fără sfârşit. Această dorinţă vine şi în urma credinţelor şi catalogării societăţii cum că sunt câştigători şi sunt pierzători, şi e mai bine să fii câştigător. Ei bine în lumea banilor, este destul de dificil să combaţi această logică. Însă ambiţia pentru control, este una care te seacă de energie şi care te oboseşte pentru că mereu vei fi focusat pentru că lucrurile să se desfăşoare aşa cum doreşti tu. Şi totuşi spontaneitatea vieţii ne arată că nimic nu este permanent şi niciodată nu vom avea control complet asupra lucrurilor, aşadar totul este doar o iluzie.
Mai mult decât atât, cei care caută acest control în permanenţă ajung extrem de greu la echilibrul emoţional. Imediat ce lucrurile nu se desfăşoară aşa cum vor ei , vor fi cuprinşi de stres şi anxietate şi vor avea numeroase căderi emoţionale.
Antidotul acestei nevoie de control este să-ţi demonstrezi ţie că poţi să treci de la siguranţă la nesiguranţă într-o clipită, că poţi să treci la exprimarea virtuţilor inimii atunci când te loveşti de o provocare a vieţii şi că poţi să te predai sinelui tău superior, divinităţii, atunci când ego-ul tău creşte peste măsură.
Uşor de zis , greu de făcut, ai putea spune dar măiestria emoţională nu este o destinaţie, este o călătorie. Aminteşte-ţi de asta. Nimeni nu sta să judece cât de bine exprimi tu virtuţile inimii. Este doar alegerea ta, şi tu decizi la ce vrei să te acordezi.
Nu te judecă pe acest drum, nu încerca să grăbeşti lucrurile, fă totul în ritmul tău.
Poţi să fii sigură că deîndată ce te îmbarci în această călătorie, vor fi ocazii când vei mai păşi pe alături şi vei face greşeli. Poate chiar vor fi ocazii când când vei simţi că nu mai ai soluţii. În aceste momente tot ce trebuia să faci este să te încredinţezi sufletului tău şi să îţi asculţi inima, mai presus de orice alte sfaturi.
Inima este casa sufletului tău.
Aminteşte-ţi de virtuţile inimii ori de câte ori simţi că te laşi cuprinsă de această dorinţă, şi astfel pur şi simplu intenţia ta, îţi va schimba câmpul energetic, starea ta de spirit, şi va atrage către tine sănătatea emoţională, calitatea mentală şi o stare fizică de bine.
Dorinţa pentru următorul lucru
A treia dintre dorinţele subtile este dorinţa pentru următorul lucru. Întotdeauna ne dorim altceva care pare a purta o mai mare satisfacţie decât ce avem acum. Oamenii în general vor să se mute la ideea următoare, să pornească pe calea spirituală sau spre o nouă modalitate de vindecare emoţională şi fizică, înainte să fi ajuns la o înţelegere a stării pe care o au în prezent. Experimentează totul la un nivel de suprafaţă fără a pătrunde adânc în interiorul lor să înţelegea valorile care se găsesc acolo.
Să luăm de exemplu acest subiect: măiestria emoţională. Unii oameni ar putea ar putea fi în dezacord cu ideea că aceasta este o importanţă abilitate pe care e necesar să o posedăm indiferent de cum este numită în termini psihologici sau spirituali. Totuşi nu este un lucru uşor să ajungi la o înţelegere profundă a naturii subtile a emoţiilor şi să deprinzi aceasta măiestrie a lor.
Nevoia pentru următorul lucru este ca un buton de ‘’ refresh ‘’in sistemul nostru de credinţe. Uneori este un instinct bun să dai ‘’refresh’’ sistemului tău de credinţe, mai ales atunci când cel vechi nu îţi mai foloseşte.
Alteori însă, acesta îţi distrage atenţia de la adevăratul scop al vieţii pentru că întotdeauna te îndrepţi către un nou obiectiv, o nouă modalitate, o nouă învăţătură, un nou mod de viaţă.
Însă credinţele centrate în inimă şi înţelepciunea intuitivă te vor ajuta întotdeauna şi sunt o sursă nesecată de inteligenţă. Când te muţi la următorul obiectiv, şi acest următor obiectiv nu presupune să trăieşti în inimă, conform unor credinţe sănătoase care vin din spirit, s-ar putea să nu ai acces la acea sursă de inteligenta măreaţă care este în interiorul tău şi care te va conduce întotdeauna spre împlinirea scopurilor tale.
Aşadar ai grijă ca acel nou vis pe care ţi-l stabileşti să îl hrăneşti cu credinţele potrivite şi valorile inimii. Îndrăgosteşte-te de tine, foloseşte te de Puterea creatoare a afirmaţiilor, şi conectează-te la centrul inimii tale, pentru că acolo se afla inteligenţă universului care îţi poate fi suport în viaţă, dacă te acordezi la ea.
Acel nou lucru pe care ţi l-ai stabilit conştient, s-ar putea să pălească în faţa înţelepciunii inimii pe care o vei accesa , pentru că o dată ce vei stabili această conexiune cu centrul fiinţei tale, vei ajunge să cunoşti adevăratele valori, care te conduc spre bucurie, linişte, fericire interioară.
Cele 3 dorinţe subtile sunt fiecare dinte ele o componentă unui sistem disfuncţional social construit pe un sistem de credinţe şi valori expirat care de-a lungul vremii a pus mai presus ambiţiile ego-ului în locul înţelepciunii inimii.
Dacă privim lumea în care ne aflăm, aceasta este un efect al acestui sitem disfuncţional. De aceea acest an este un an transformator, pentru că a venit vremea ne întoarcem la virtuţile şi inteligenta inimii, dacă ne dorim ca lumea din jurul nostru să fie una plină de iubire, pace, prosperitate.
Ne apropiem de o nouă ordine, pe care cu voie sau fără voie, cu toţii o vom urma. Cu cât înţelegem mai repede acest lucru şi ne îndreptăm spre noul sistem de credinţe, cu atât vom ajunge mai repede, să gustăm bucuria, liniştea şi iubirea.
Eu te chem alături de mine, şi te îndemn ori de câte ori am ocazia, să te reîntorci în centrul inimii tale, să începi să faci saltul în conştiinţa car te va conduce spre partea minunată a vieţii.
Te îmbrăţişez cu drag
Autor, instructor yoga autorizat, trainer evoluţie personală şi spirituală, consilier filozofic, manager Satya Yoga and Education Center Timişoara
Mult adevar in acest articol….
SUper articol !
Foarte bun articol,mi se intampla si mie sa ma gandesc la ce urmeaza,ce as mai vrea sa am sau sa fac si gandurile acestea ma obosesc,parca sunt intr-o permanenta goana,as vrea sa ma opresc dar nu stiu cum :(, astazi vreau sa ma opresc si sa respir