Trăim momente pe care istoria umanităţii nu le-a mai trăit de mult. Suntem puşi în faţa unor evenimente noi, unor situaţii care afectează omenirea la nivel global. Şi probabil că ştii că mă refer la pandemia care pluteşte deasupra tuturor.
Înţeleg exact ce simţi în aceste momente, pentru că nu eşti singur. Milioane de oameni experimentează zilele acestea un grad de anxietate ridicat.
Nesiguranţa, nelinişte, corp tensionat, respiraţie întreruptă, probleme cu somnul şi teamă.
Teama zilei de mâine, teama de a nu te îmbolnăvi şi de a nu-I îmbolnăvi şi pe cei dragi. Teama legată de ce se va întâmpla chiar şi după această pandemie va fi luat sfârşit,
Teama că vă poate va veni momentul în care nu vei mai putea să supravieţuieşti. Teama de moarte, teama de boală, de sărăcie şi multe altele.
Este un moment în care toate temerile care altădată apăreau poate izolat, sunt acum cumulate. Şi nu e uşor să treci prin ele, mai ales dacă nu ai ştiut niciodată cum să îţi gestionezi emoţiile, îngrijorarea excesivă, stresul în viaţa ta şi dacă nu cunoşti cum funcţionezi.
Este un moment de cumpănă pentru mulţi dintre noi dar cumva ne forţează spre a ne educa, spre a fi creativi, spre a găsi în noi resurse pe care le-am uitat, spre a găsi modalităţi de a nu ne lăsa copleşiţi.
Sunt multe crize pe care omenirea le-a traversat de-a lungul vremii, unele poate le vezi ca fiind mai puţin grave decât aceasta dar gândeşte-te că au fost altele şi mai majore.
Dacă stai să te gândeşti un pic mai mult însă, indiferent de cum stau lucrurile în afară, cee ace te afectează mai mult sau mai puţin în această perioadă nu sunt evenimentele în sine ci mai degrabă interpretarea pe care mintea ta o dă evenimentelor.
Cum arată scenariile din mintea ta? Care sunt gândurile care îţi vin acum în mod repetat? La ce expui cel mai des în aceste zile?
Mă uit în jurul meu şi văd modalităţi diferite prin care facem faţă cu aceste evenimente şi diferenţa între unii şi ceilalţi este capacitatea noastră de înţelegere, capacitatea noastră de înţelegere a cum funcţionăm ca şi oameni, capacitatea de adaptabilitate, în genere, mentalitatea noastră şi educaţia noastră.
Acum 12 ani, când nu ştiam nimic despre cine sunt, despre modul în care funcţionează, mintea, corpul, emoţiile, când nu ştiam ce pot să fac să îmi schimb sistemul de reprezentare a anumitor evenimente, aş fi fost distrusă acum în faţa acestor evenimente.
Probabil aş fi mâncat excesiv de stres, aş fi fumat ţigara după ţigară, aş fi fost atât de deprimată că nu aş fi avut chef de nimic, nici măcar să mă ridic din pat, nu aş fi fost în stare să dorm şi aş fi avut nenumărate atacuri de panică. Pentru că foarte sincer îţi spun, că şi eu sunt una din acele persoane care nu a avut modalităţi şi resurse de a gestiona stresul prea sănătoase. Datorită mediului în care am trăit, datorită istoricului meu şi interacţiunilor mele prin viaţă, am dobândit şi eu ce am văzut şi ce am ştiut.
Mi-aş fi petrecut toată ziua urmând toate scenariile sumbre din mintea mea, cu mintea mea de maimuţă şi în final m-aş fi îmbolnăvit.
Probabil că şi ţie îţi pare cunoscut scenărio, iar dacă nu îţi pare, mă bucur pentru tine. Acum e şansa ta să faci un bine şi celor din jurul tău şi să le arăţi metode sănătoase de gestionare a situaţiile de criză generatoare de maxim stres.
Dacă totuşi eşti din categoria celor care se simt acum blocaţi mai mult decât altădată, şi nu reuşesc să găsească metode prin care să se liniştească, dacă experimentezi atacuri de panică, sau ai probleme cu somnul, dacă starea ta permanenţă este una de nelinişte şi îţi simţi corpul ca o stână de piatră de tensiune, vreau astăzi să îţi dau câteva resurse pe care le-am descoperit şi care au făcut minuni atât pentru mine cât şi pentru ceilalţi oameni.
Dar înainte de asta, lasă-mă să îţi explic cum apare orice emoţie în corp şi senzaţiile asociate cu ea pentru că vreau să înţelegi mai bine de ce îţi recomand cee ace îţi voi recomanda.
Nu am inventat eu aceste practici pe care ţi le voi spune, sunt practice folosite de mii de ani şi atestate astăzi de ştiinţă tot mai mult, dar le-am testat şi eu şi mulţi alţi oameni cu rezultate.
Ca instructor de yoga, şi ca trainer am lucrat mult şi înainte cu oamenii care sufereau de anxietate şi am văzut ce ajută.
Dar să revin la modul în care mintea, corpul, emoţiile, şi senzaţiile sunt conectate.
Mai întâi apare un stimul exterior, aş putea spune, deşi el nu este niciodată exterior, iar acest stimul declanşează o reacţie a sistemului tău. Atunci când ştimului este un gând, tu iei acel gând ca fiind adevărat şi îl transformi într-o credinţă. Interpretarea acelui gând îţi crează ţie un răspuns emoţional, pe care ulterior dacă eşti destul de conştient îl poţi simţi cum se înregistrează instant în corp.
Să îţi dau exemplu cu anxietatea:
Să zicem că iniţial apare un stimul, am o senzaţie de iritare a gâtului, observ această senzaţie şi îmi apare următorul gând: ‘’Aoleu, poate că am luat Corona Virus!’’ Următorul gând intră şi el în joc şi zice: ‘’Vai, şi dacă am luat Corona Virus, dacă cumva am dat şi celorlalţi dragi! ‘’Iar următorul gând spune: ‘’Vai am interacţionat şi cu bunicul în perioada asta, şi el este atât de bolnav şi fragil’’. Iar un alt gând se grăbeşte să apară: ‘’Doamne, şi voi fi acum pus în carantină , habar nu am cum este acolo, dacă nu apuc să îi mai văd niciodată pe cei dragi?’’ ‘’Şi nici măcar nu am rezolvat toate lucrurile pe care le aveam de rezolvat’’.Şi scenariul poate continua…
Gând după gând, în mintea ta se crează o poveste, care cu cât devine mai stresantă pe mai multe nivele, cu atât corpul tău începe să o reflecte. Respiraţia devine întreruptă, scurtă, superficială, corpul se închistează, pentru că aşa facem în faţa oricărui pericol, vrea să se ascundă cât mai mult, inima îţi bate tare şi dacă nu observe ce se întâmplă cu tine şi că de fapt, de la o uşoară senzaţie de asprime în gât, ai ajuns să crezi că o să mori, chia rasă vei experimenta tot scenariul. Şi vei trăi povestea pe bune, în mintea ta, chiar dacă ea nu s-a întâmplat deja, experimentând totul ca şi cum este real!
Aici este momentul în care trebuie să ai această conştiinţă de sine şi să spui STOP. Aici intervine ceea ce spun de ani de zile. E foarte important să te cunoşti şi să ai control asupra minţii tale, altfel toată viaţa ta, la cel mai mic pericol perceput, real sau nu, va fi plină de suferinţă, frică, stres şi dureri în corp.
Gândeşte-te câte astfel de procese avem zilnic. Majoritatea dintre noi nu ne trăim viaţa în realitate, ci o trăim în mintea noastră, acordând enorm de multă atenţie gândurilor şi lansându-ne controlaţi de ele.
Există însă o veste bună! Există o altă modalitate de a gestiona scenariul de mai sus şi mă grăbesc să ţi-l expun chiar acum, după care îţi voi da instrumentele despre care am vorbit şi pe care le poţi aplica, atunci când experimentezi astfel de momente în viaţa ta.
Reiau acum scenariul:
Constat că am o senzaţie aspră în gât. Îmi vine gândul: Aoleu, poate am contactat virusul Corona.
STOP!
Privesc acest gând! Este el real, am destule date să trag această concluzie? Sau e doar un gând. Priveşte la acest gând acum. Şi conştientizează că e doar un gând. Respiră. Adu-ţi atenţia în corp. Observă cum respiri. Observă ce se află în jurul tău, rămâi în afara concluziilor mentale. Apoi poate că apare din nou următorul gând:
Şi totuşi, dacă e adevărat?
STOP!
Intreaba-te: Cum te poate ajuta stresul ăsta în acest moment şi timpul pe care îl petreci în scenariile mentale? Nu îţi face nici un favor, ba mai degrabă, iroseşti timp din viaţă, pe scenarii ‘’ dar dacă…’’.
Pune-ţi următoarea întrebare: Ce pot să fac să verific acest aspect dacă îmi doresc neapărat să ştiu? sau
Şi dacă este adevărat, stă în controlul meu să fac ceva? Pot să controlez acest lucru, sau nu pot?
Adu-te din planul inconştient, iraţional, în planul raţional, cu fiecare întrebare.
Anxietatea este o teamă excesivă, o îngrijorare excesivă, este ceva care este prea mult. Cauză?
Îţi petreci prea mult timp printre gânduri, gânduri din viitor, şi ce ai nevoie să o opreşti este să revii în prezent. Pentru că în momentul prezent se întâmplă ceva magic:
Nivelul de stres scade, gândurile nu mai au putere asupra ta, poţi să ai o gândire clară şi obiectivă, în detrimental răspunsurilor automate care în timp s-au înregistrat în sistemul tău ori de câte ori ai avut un factor de stres major în viaţă
Sistemul tău nervos se calmează, trecând de la modul luptă sau fugi la modul relaxează şi vindecă. Continui să respire şi să rămâi în corp şi în locul în care te afli. Aceasta este realitatea, restul sunt doar proiecţii, iluzii, scenării.
Şi deja ai intrat în modalitatea sănătoasă de a gestiona criza.
Da, dar dacă nu reuşesc vei spune? Că nu e aşa simplu, să treci de la un mod de a funcţiona de ani de zile într-o secundă?
Ei bine aici voi veni cu instrumentele pe care ţi le recomand astăzi pentru a face trecerea de la sistemul nesănătos de a gestiona stresul la cel sănătos.
- Tehnicile de respiraţie speciale pentru a calma sistemul nervos. Sunt parte din yoga şi datează de mii de ani. Nu trebuie să mă crezi ci doar să le încerci pentru că vei simţi efectul imediat în corpul tău. Înainte de culcare sau în orice moment de criză, un simplu truc este să îţi faci expiraţia mult mai lungă decât inspiraţia şi un altul să respiri doar pe nară stângă. Tehnicile le voi prezenta concret în alt articol dar şi la clasele de yoga online organizate de săptămâna aceasta în care îţi arăt exact cum să faci. Dacă doreşti să participi te aştept cu drag.
- Alimentaţia. Încearcă să reduci consumul de alimente cu proteină animal dacă ai problem cu anxietatea, pentru că aceste alimente sunt încărcate cu frică şi de fapt ce mănânci este frica animalului care se adăugă la frică ta.
- Meditaţia. Meditaţia şi yoga sunt recomandate de scoala medicală de la Harvard în această perioadă. De ce? Pentru că s-a constatat că au rezultate extraordinare în reducerea anxietăţii şi ca atare în reducerea insomniilor. Pentru că insomniile le ai tocmai pentru că nu ştii cum să îţi calmezi mintea şi să îţi relaxezi corpul. Dacă nu ai meditate niciodată, îţi spun clar că meditaţia înseamnă a face mintea tăcută, nu înseamnă să gândeşti, să visezi la fluturaşi sau alte cele, ci înseamnă să te eliberezi de fluctuaţiile minţii conform celor mai vechi scrieri de filosofia orientală. Am creat programul de meditaţii ghidate exact pentru că oamenii îmi spuneau la clasele mele, cât de mult se relaxează şi se deconectează de tot, şi că vor să facă asta şi când nu sunt eu fizic acolo.
VREAU SĂ AFLU MAI MULTE DESPRE MEDITAŢII
Poţi să alegi orice meditaţie până la urmă, dar dacă vrei să afli mai multe despre cele create de mine poţi să dai click pe linkul de mai jos:
- Concentrarea. La ce mă refer când spun concentrare? Atunci când capacitatea ta de concentrare este sporită , mintea ta va rătăci din ce în ce mai puţin în viitor, aşadar ai nevoie să îţi creşti această capacitate, să nu mai fii ca o frunză în vânt, care se lasă condusă de orice gând. Niciun gând nu are putere fără tine.
- Oboseşte-ţi corpul. La ce mă refer cu acest lucru? Atunci când faci orice exerciţiu fizic, nu mai ai timp să rătăceşti cu mintea în altă parte, eşti complet prezent în corpul tău, cu respiraţia ta, îţi simţi muşchii, simţi ce se întâmplă cu tine.
Cheia în a-ţi antrena mintea să fie prezentă este să alegi activităţi în care să fii total acolo şi ori de câte ori te suprinzi că rătăceşti cu mintea, te încurajezi să nu te judeci. Aminteşte-ţi că de fapt creezi acum noi legături neuronale, înveţi un alt mod de a trăi şi dacă ţi-a luat ani să îţi sedimentezi pe cel pe care îl ai, o să ia puţin să se sedimenteze şi cel nou. Observă-ţi progresul pas cu pas şi celebrează-l!
Acum vreau să îţi fac o invitaţie şi mă ofer să te ajut. Vreau să te invit să îmi laşi un comentariu sau să îmi scrii un mesaj cu modul în care reuşeşti sau nu reuşeşti tu acum să gestionezi anxietatea când apare, şi împreună să te susţinem şi să ne susţinem.
Nu eşti singur. Ţine minte. Nu eşti singurul care trece prin asta şi nu eşti singur în acest proces. Nu e nimic ruşinos să ceri ajutorul, dimpotrivă este de-a dreptul onorabil să vrei să înveţi ceva ce este bine pentru tine, ce poate până acum nu ai reuşit să faci de unul singur.
Să fim cu toţii bine!
Te îmbrăţişez cu iubire
Autor, instructor yoga autorizat, trainer evoluţie personală şi spirituală, consilier filozofic, manager Satya Yoga and Education Center Timişoara
Comenteaza